Ingrediente de parfum: De unde provin? Afla acum

V-ati pus vreodata la indoiala ingredientele si procesele de parfumare folosite pentru a crea cele mai bune parfumuri de lux ? Oamenii au fost de mult obsedati sa-si acopere mirosul corporal cu un miros mai placut. Ei devin mai increzatori si se simt mai atractivi ca urmare. Prin urmare, au folosit ca parfumuri ierburi uscate, lemn arse si ulei presat. Cu toate acestea, tehnologia a facut progrese semnificative. La fel ca arta parfumeriei, designul sticlei de parfum a evoluat.

INGREDIENTE DE PARFUM

Extragerea uleiului parfumat din ingrediente naturale este o metoda standard de creare a parfumurilor. Aceste ingrediente includ o varietate de plante, fructe, padure si secretii animale. Resurse suplimentare precum etanol, carbune, gudron si produse petrochimice sunt utilizate in timpul productiei.

Substantele chimice sintetice pot evoca mirosuri care nu exista in natura sau sunt produse de uleiuri esentiale. Aceasta categorie include multe parfumuri binecunoscute si greu de gasit, asa ca cel putin unele dintre ingredientele din parfumul tau preferat sunt probabil sintetice.

Mai jos este o descriere a temei centrale a parfumului:

30% note de varf – Notele pe care le mirosi mai intai

Pentru fostul busuioc, grapefruit, lavanda, lamaie, lime, menta, rozmarin si portocala dulce

50% note de mijloc – Miezul parfumului

De exemplu: piper negru, cardamom, dafin, fenicul, muscata, musetel, nucsoara

20% note de baza – Notele care prelungesc longevitatea notelor de mijloc

De ex – Chiparos, ghimbir, pin, lemn de santal, vanilie.

METODA DE EXTRACTIE

Exista numeroase modalitati de extragere a uleiurilor din materiale vegetale: distilare cu abur, extractie cu solvent, inflorire, macerare si exprimare.

Distilarea cu abur

Uleiul esential se transforma in gaz atunci cand aburul este aplicat materialului vegetal continut intr-un alambic. Gazul este apoi racit si transformat in lichid prin trecerea lui prin tuburi.

O alta metoda este, mai degraba decat aburirea materialelor vegetale precum petalele de flori, fierberea lor in apa poate extrage uleiuri.

Extractie

Uleiurile esentiale din flori se oparesc turnand peste ele benzen sau eter de petrol in rezervoare sau tobe rotative considerabile. Componentele florii se dizolva in solventi si apoi se amesteca cu alcool etilic si o substanta ceroasa care contine ulei.

Enfleurage

Florile raspandite pe foi de sticla acoperite cu grasime in timpul efleuragei. Nivelurile de foi de sticla se organizeaza intre cadrele din lemn. Odata ce grasimea si-a absorbit parfumul, florile sunt indepartate manual si inlocuite.

Macerare

In macerare, grasimile incalzite sunt folosite pentru a absorbi parfumul floral. Intr-un proces asemanator extractiei cu solvent, grasimea si grasimile sunt dizolvate in alcool pentru a extrage uleiurile esentiale.

Expresie

Exprimarea este cea mai simpla si mai veche metoda de extractie. Aceasta tehnica presupune presarea fructelor sau plantei, dupa care uleiurile de citrice sunt scurse din coaja.

AMERICAREA INGREDIENTELOR DE PARFUM

In urma extractiei si colectarii uleiurilor esentiale, incepe crearea parfumului. Dupa alegerea fiecarui ingredient, acestea sunt amestecate. Uleiurile sunt combinate dupa o formula predeterminata de un expert in industria parfumurilor, cunoscuta si sub numele de „nas”. Aceste formule au fost dezvoltate minutios de-a lungul multor ani si au continut frecvent sute de ingrediente diferite.

Mirosul este produs si apoi combinat cu alcool. Un parfum poate contine o cantitate mica de alcool sau mult. Majoritatea aromelor corpolente contin urme de apa si aproximativ 10–20% uleiuri de parfum dizolvate in alcool. Coloniile includ de obicei 3-5% ulei diluat in 80-90% alcool, restul de 10% fiind apa. Raportul alcool-miros determina potenta si valoarea parfumului. Aroma devine mai puternica (si mai scumpa) pe masura ce folosesti ulei esential.

PROCESUL DE IMBAtranire

Dupa ce parfumul este amestecat, parfumurile pure si de inalta calitate sunt adesea imbatranite timp de cateva luni sau chiar ani. Efectuarea acestui lucru asigura ca parfumul corect a fost terminat. Diferitele note sau arome pot converge cu varsta.

Un „nas” va testa parfumul inca o data pentru a confirma parfumul dorit. Notele de varf, de mijloc si de baza sunt prezente in fiecare ulei esential si parfum. In notele de varf se gasesc arome picante sau asemanatoare citricelor. In acelasi timp, corpul este asigurat de notele principale (flori aromate precum trandafirul si iasomia), iar longevitatea este atinsa de notele de baza (aromele lemnoase). Amestecarea ulterioara poate adauga „note” suplimentare de mirosuri diferite.

CONTROL DE CALITATE

Un pas crucial in productia de parfum este controlul calitatii. Acesta garanteaza ca parfumul finit nu va contine ingrediente periculoase sau nedorite, dintre care unele ar putea fi chiar ilegale. Cu ajutorul unor masuri adecvate de control al calitatii, sanatatea publicului si reputatia marcii sunt protejate.

VIITORUL

Deoarece simtul nostru olfactiv este cel mai puternic dintre cele cinci simturi, parfumeria nu pare sa dispara prea curand. Este vital pentru multe functii, inclusiv emotie, memorie, creativitate si relatii interpersonale. Sa presupunem ca cauti cea mai buna aroma. Inainte de a cumpara, vizitati site-ul nostru pentru cele mai bune parfumuri unisex pentru a decide ce tipuri de colonie preferati si pentru a vedea ce note de baza contin.