Istoria parfumurilor si apei de colon: O cronologie

Istoria parfumurilor si apei de colon: O cronologie

Parfumurile au parcurs un drum lung din cele mai vechi timpuri. In timp ce asistam astazi la evolutia parfumeriei moderne cu ajutorul metodelor avansate, este intrigant sa aruncam o privire asupra trecutului si sa intelegem cat de departe am ajuns. Vino alaturi de noi in timp ce facem o plimbare pe banda memoriei.

Cele mai vechi timpuri

4000 i.Hr

Cipru, locul de nastere al parfumurilor : Insula Cipru a fost decorata cu prima parfumerie, construita la scara industriala. Oamenii de stiinta au descoperit o suprafata de aproximativ 1 kilometru patrat si articole precum ulcioare si sticle. Acest lucru demonstreaza ca parfumurile erau deja la mare cautare in acea perioada.

Nota: daca sunteti interesat in mod special de sticlele de parfum, atunci va recomandam sa cititi: Istoria sticlelor de parfum.

3300 i.Hr. pana la 1300 i.Hr

Distilarea uleiurilor esentiale : Dupa cum se specifica in textele hinduse Charaka Samhita si Sushruta Samhita, civilizatia Indus a inceput sa foloseasca o distilare Ittar. Dr. Paolo Rovesti a fost cel care a gasit instrumente de distilare din teracota in valea Indusului, precum si recipiente pentru ulei. Prin utilizarea metodei de datare cu carbon, aceste instrumente sunt estimate a fi din anul 3000 i.Hr. Acest lucru este mult mai devreme decat se credea pana acum omenirea folosea distilarea pentru extragerea uleiurilor esentiale.

3000 i.Hr. inainte

  • Egiptenii au inceput sa foloseasca parfumurile ca simbol al statutului social pentru ingrijire. Parfumurile antice erau folosite in templele egiptene pentru a onora diferite zeitati si pentru a efectua mumificarea faraonilor. Tamaia si smirna erau ingrediente comune de parfum la acea vreme. De asemenea, egiptenii au inceput sa faca comert cu materii prime pentru parfum. Pentru a afla mai multe despre istoria parfumurilor egiptene, puteti vizita aceasta pagina: Egiptul Antic: Originile parfumului.
  • Tapputi din Babylon, primul parfumier din istorie, a facut parfumuri distiland flori, ulei si alti compusi aromatici si filtrandu-le.
  • Romanii si grecii au inceput sa foloseasca produse parfumate in viata lor de zi cu zi. Recipientele din sticla suflata erau folosite pentru depozitarea parfumului, care servea multor scopuri religioase si medicinale. Substantele aromatice au fost folosite si pentru a ridica atmosfera in timpul adunarilor sociale. Aflati mai multe despre Istoria parfumurilor romane antice.
  • Persii au condus comertul cu parfumuri in timpul perioadei sasanide (224-651 d.Hr.). Regii persani aveau propriile lor „arome de semnatura” si exista dovezi in literatura ca oamenii au experimentat cu mirosuri in timpul atelierelor. In aceasta postare, puteti afla mai multe despre Istoria parfumurilor persane.

secolul al VI-lea pana in secolul al XIX-lea

secolul al VI-lea

Culturile islamice au facut progrese in parfumeria din Orientul Mijlociu in aceasta perioada prin dezvoltarea procesului de distilare cu abur pentru extragerea parfumului. De asemenea, au inceput sa experimenteze cu noi materii prime. Mosc, chihlimbar si trandafir au fost utilizate in mod obisnuit in parfumuri. Ibn Sina a introdus metoda de extragere a uleiurilor din flori prin distilare. 

al XIV-lea si al XV-lea

  • Parfumeria a ajuns in Europa. 
  • Prima apa de toaleta cunoscuta sub numele de „Apa Ungariei” a fost folosita de Regina Elisabeta a Ungariei in 1371. Continea in principal note de rozmarin si cimbru.
  • Franta a aparut ca centrul european al parfumurilor, in special Grasse, care este acum numita capitala mondiala a parfumului. Clasa superioara europeana a inceput sa foloseasca parfumul pentru ingrijirea zilnica. Produsele parfumate au inceput sa devina mai accesibile spre a doua jumatate.

al 16-lea secol

Istoria parfumurilor romane antice: Afla acum mai multe Te-ar putea interesa si: Istoria parfumurilor romane antice: Afla acum mai multe
  • Regina Elisabeta I a emis un ordin prin care se spune ca toate locurile publice ar trebui parfumate.
  • Femeile au inceput sa poarte parfum mai activ.

secolul al 17-lea

  • Manusile parfumate au devenit populare in Franta.
  • Regele Ludovic al XIV-lea s-a indragostit de parfum, iar curtea sa era cunoscuta sub numele de „curtea parfumata”. A cerut un parfum nou in fiecare zi si l-a aplicat peste tot.

secolul al 18-lea

Parfumierul italian Johann Maria Farina a facut prima apa de Koln si a numit-o dupa orasul german Koln de cand statea acolo. A devenit extrem de popular in randul regalitatii si a inspirat crearea orasului 4711 Koln de catre familia Mulhen.

secolul al 19-lea

  • Parfumurile au devenit mai accesibile in Anglia, permitand maselor sa ia parte la nebunie. Regina Victoria a dat permisiunea The Crown Perfumery sa-si foloseasca imaginea pe sticlele lor.
  • A fost introdusa Florida Water, versiunea americana a Eau de Cologne. Continea uleiuri de lemongrass si cuisoare. 
  • Fabricarea si productia de parfumuri au devenit importante pentru economia rusa.
  • Sicilia, Calabria si Franta, regiunea Grasse a inceput sa cultive plante aromatice ca materie prima pentru fabricarea si comercializarea parfumurilor.
  • In 1889, marca franceza Guerlain a introdus un parfum numit Jicky. A fost un amestec foarte concentrat si o cantitate mica a mers un drum lung.
  • Floris No. 127 a fost creat pentru Marele Duce Orloff al Rusiei in 1890.

Cronologia parfumurilor: Timpurile moderne 

Secolului 20

istorie chanel nr 5
  • Dezvoltarea esentelor sintetice si crearea sticlelor de parfum pe baza de atomizator au revolutionat parfumeria.
  • Francois Coty a promovat ideea de a spune povestea parfumurilor ca parte a prezentarii lor.
  • Compusi precum moscul de caprioara si lichenul de stejar erau inca utilizati, dar a existat o schimbare catre ingrediente sintetice.
  • Branduri de designer precum Yves Saint Laurent, Elizabeth Arden, Christian Dior si Estee Lauder si-au inceput incursiunea in parfumerie.
  • Coco Chanel a introdus Chanel No. 5 in 1920-21. A fost unic datorita compozitiei sale sintetice si este cel mai popular parfum din lume pana in prezent. Guerlain a lansat iconicul Shalimar in 1925. 
  • Jean Patou si-a lansat parfumul Joy in anii 1930. Gazduit intr-o sticla de cristal, a fost simbolul luxului care costa in jur de 800 de dolari pe uncie.
  • Miss Dior (1956) si Poison (1985) de la Dior au devenit clasice de neuitat.
cronologia istoriei parfumurilor miss dior

secolul 21

  • Lansarile de parfumuri s-au inmultit cu noi marci care apar in fiecare zi.
  • Anumiti compusi bruti nu mai sunt utilizati.
  • Parfumeria de nisa si indie si-a creat un spatiu in mijlocul lansarilor comerciale.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Istoria parfumurilor si apei de colon: O cronologie

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
Parfumuri Online