Creaza-ti propriul parfum prin tehnica de stratificare a parfumurilor
Mirosul este amintire si, daca sunteti la fel ca noi, preferati ca parfumul dvs. „semnatura” sa fie exclusiv. Daca de ceva vreme inconjurati arta cocktailurilor de parfum, intelegem ezitarea de a experimenta. Stratificarea parfumurilor pentru a va crea propriul amestec poate fi intimidanta, dar poate functiona cu cateva sfaturi de experti. Asadar, am vorbit cu profesionistii si le-am cerut sfaturi despre cum sa stratificati parfumurile si sa creati un miros unic de care veti fi mandri sa-l etalati.
Iata tot ce trebuie sa stii despre stratificarea parfumurilor.
Ce este stratificarea parfumului?
In functie de cine intrebi, stratificarea parfumului este fie o strategie de vanzare cu amanuntul, fie o modalitate de a invita purtatorul de parfum sa creeze ceva unic. Daca este vorba din urma, este nevoie de o gandire dincolo de a colecta la intamplare mirosuri pentru a le purta unul peste altul. „Stratificarea poate insemna si utilizarea diferitelor produse pentru corp din aceeasi gama pentru a creste longevitatea unui singur parfum.
Beneficiile stratificarii parfumului
„Aromele personalizate capteaza personalitatea unui individ. Le permite [le] sa-si pregateasca propriile amestecuri de mirosuri ori de cate ori le convine starea de spirit.” Cu alte cuvinte, ai libertatea de a amesteca la comanda un parfum cu adevarat semnatura pentru a reflecta personalitatea ta sau cum te simti. Gandeste-te la asta ca la un inel de dispozitie pentru nas.
Cum sa stratificati corect parfumurile
Stratificarea parfumurilor nu inseamna neaparat pulverizarea a doua parfumuri direct unul peste celalalt – poate incepe inca din momentul in care aplicati o lotiune parfumata dupa dus. Sau, puteti pulveriza un parfum pe incheieturi si altul pe gat. Joaca-te cu diferite combinatii si nu-ti fie frica sa experimentezi. Ca regula generala, aromele mai grele ar trebui sa fie pulverizate mai intai, astfel incat sa nu-si depaseasca omologii mai usoare.
Exista cateva moduri prin care poti aborda stratificarea. „Cel mai usor este sa gasesti un parfum destul de simplu, care este deja construit in jurul moscului sau a notelor de baza tipice, cum ar fi vanilia, apoi sa adaugi ceva cu mai multa complexitate deasupra. Atunci vei avea sanse mari de un remix placut. O alta optiune este sa folosesti un parfum cu o singura nota sub sau peste un parfum existent. „De exemplu, daca ai un parfum de citrice preferat, dar simti ca nu dureaza, poti pune un lemn de santal sau cedru sau ceva similar dedesubt.
Te-ar putea interesa si: Istoria parfumurilor romane antice: Afla acum mai multeVarsta parfumului nu conteaza la stratificare. Un parfum mai nou poate fi stratificat cu un parfum mai vintage, cu putine consecinte.
Ce parfumuri merg bine impreuna?
Pentru a intelege cum sa va combinati cel mai bine aromele, mai intai trebuie sa intelegeti diferitele straturi din parfumurile individuale. „Nota de varf este ceea ce mirosi imediat cand o pulverizezi [si, de obicei, consta in] notele proaspete stralucitoare si pline de viata. Nota de mijloc este inima parfumului si este de obicei mai calda si mai moale. Si, in sfarsit, nota de jos este ceea ce se dezvolta ultima si ceea ce ramane cu tine ore in sir – mult dupa ce notele de sus au disparut.”
"Sfatul meu este sa experimentati si s-ar putea sa gasiti o surpriza distractiva. Exemple de combinatii clasice sunt vanilia, rasinile si bergamota, trandafirul si paciuliul sau ierburile cu citrice.
Tineti cont de aceste note atunci cand incepeti sa va combinati mirosurile. Daca nu ati mai stratificat parfumuri pana acum, incercati sa combinati doua parfumuri care au o nota comuna - iasomie, de exemplu - si mergeti de acolo. Sau, daca sunteti aventuros, incercati sa combinati doua sau mai multe arome opuse - un condiment si vanilie, de exemplu. „Nu exista bine sau rau”. Crearea unui parfum face parte din stiinta, dar este intr-adevar o arta – arta de a traduce o emotie intr-un sentiment.” Combinatia ei ideala? Ea sugereaza sa asocieze Central Park West de la Bond No. 9 (440 USD) - un parfum cald de primavara cu Narcis, ylang-ylang acidulat si note de iasomie - cu Central Park South de la Bond No. 9 (440 USD) - un parfum viu, infiorator, cu note comune de iasomie si ylang-ylang, dar si lemn de santal, scoarta de cedru si mosc.
Se sugereaza utilizarea unui parfum solid sub parfum lichid pentru a spori longevitatea.
Ce arome ar trebui sa evitati sa stratificati?
Mentalitatea fata de stratificarea parfumurilor este foarte deschisa si crede ca o persoana ar trebui sa aleaga cat mai multe straturi si cate tehnici este necesar pentru a-si exprima viziunea. Daca esti cu adevarat nervos sa provoci vreun „ce este acel miros?” momente, tine cont de acest lucru: Evitati sa combinati doua arome prea intunecate si prea ametitoare - pot fi coplesitoare atunci cand sunt folosite impreuna. De obicei, daca aveti doua parfumuri extrem de complexe si le puneti impreuna, exista probabilitatea ca acestea sa imparta unele componente, iar rezultatul va fi socant.
Se recomanda amestecarea a maximum trei arome la stratificare. „Puteti amesteca doua daca ambele au o oarecare complexitate, trei daca ati ales parfumuri cu o singura note. Parfumurile cu o singura nota vin in doua soiuri – cele care sunt o singura nota (un singur ingredient Molecule 01) si cele care sunt tematice in jurul unei singure note (cum ar fi trandafir), dar sunt parfumuri cu drepturi depline in jurul acelei inspiratii.”
Cum sa faci parfumul stratificat sa dureze
Modul in care parfumurile stratificate se poarta pe corp are de-a face la fel de mult cu formulele ca si chimia corpului purtatorului. Acesta este motivul pentru care acelasi parfum poate mirosi total diferit in functie de persoana care il poarta. Desi este posibil sa nu aveti prea mult control asupra formulei parfumului, puteti fi proactiv in ceea ce priveste cresterea duratei unui miros pe piele. (Uleiurile pure au tendinta de a rezista amestecurilor, deoarece baza de alcool se evapora rapid.) Totul se reduce la umiditate.
Pielea uscata nu va pastra o aroma la fel de bine ca pielea hidratata, deoarece mirosul nu are de ce sa adere. Prin introducerea umezelii inapoi in piele, mai intai asigurandu-va ca pielea este pregatita pentru a combate uscarea naturala si apoi adaugand o lotiune hidratanta in timp ce pielea este inca umeda, puteti crea panza perfecta de care sa se agate parfumurile. Pentru a stratifica corect, asigurati-va ca incepeti cu consistente cremoase ca baza, urmate de uleiuri si apoi acoperite cu parfumuri pe baza de alcool.