4 sticle de parfum cu o poveste fascinanta
Inca din cele mai vechi timpuri, egiptenii atribuiau parfumurilor atat utilizari religioase, cat si cosmetice si pentru a le pastra au creat sticle delicate si frumoase sculptate in marmura sau turnate in faianta. Timpul evolueaza, dar traditia supravietuieste si de aceea designerii contemporani au modelat sticle unice care au o poveste de spus.
Opium, de YSL
In 1977, Yves Saint Laurent si-a creat capodopera olfactiva, in acelasi an in care a fost incoronat „regele modei” de revista Time . Dorinta lui a fost sa transmita publicului viziunea sa despre un explorator indraznet care a calatorit in cele mai indepartate locuri din lume, care a luat pranzul in palate luxoase, a antrenat cai kargazi si a dansat cu spectaculosii dervisi ai Cornului de Aur. naste-te la un parfum numit cu numele Opium , simbol al dependentei de iubire si al unei vieti pline de aventuri in cele mai exotice locuri. Creat de parfumerii Jean Amic si Jean-Louis Sieuzac, parfumul a dat o noua intorsatura parfumurilor orientale si la un an de la lansare a fost deja un adevarat fenomen. Interzis in Australia si Orientul Mijlociu pentru ca a indraznit sa poarte numele unui medicament, parfumul a fost conceput ca un omagiu adus Orientului.
Sticla sa este inspirata din japonezul inrō , o cutie mica care atarna de centura kimonoului samuraiului si in care transportau mirodenii, ierburi medicinale si, uneori, opiu. Originalul lasa deoparte codurile consacrate si prezinta un finisaj lacuit opac, cu o croiala sobra care iti permite sa apreciezi, prin sticla, o scurta viziune asupra esentei ascunse in interior. Ca o nota finala, ornamentele din matase neagra – impodobite cu o perla – au fost realizate manual pentru a oferi o doza suplimentara de glamour care evoca lumea haute couture pe care Saint Laurent insusi o adora atat de mult. Si desi designul sau a fost actualizat in prezent, inca pastreaza sapca originala ca referinta la luxul atat de caracteristic couturierului.
Shalimar, de Guerlain
In anii 1920, Parisul era un oras cosmopolit in care domnea petrecerea si Shalimar, al carui nume inseamna templu al iubirii in sanscrita, reflecta chintesenta acelei epoci. Primul parfum oriental din istorie a fost un omagiu adus povestii de dragoste dintre imparatul Shah Jahan si sotia sa Mumtaz Mahal, care a murit prematur. Gradinile Shalimar au fost refugiul pasiunii sale si parfumul isi ia numele de la ele.
Fascinatia lui Jacques Guerlain pentru aceasta legenda l -a determinat sa faca mai multe incercari pana a gasit acordul perfect. Creat in 1921, acest parfum inovator, cu vanilie afrodisiaca, a ramas un secret timp de patru ani pentru a crea entuziasm si a reprezenta Casa Guerlain la foarte asteptata Expozitie Internationala de Arte Decorative si Industrie Moderna din 1925.
Te-ar putea interesa si: Ce parfum poarta Taylor Swift? Sa-l dezvaluimSticla reprezinta un iaz care poate fi admirat in gradinile Shalimar. A fost produs de Baccarat cu intentia de a crea un obiect etern, complet fara legatura cu dictaturile modei. Pentru prima data, un parfum a fost impodobit cu o sapca colorata, intr-un ton de albastru inchis care a evocat noptile instelate din India .
Angel, de Thierry Mugler
In 1992, designerul vizionar si-a lansat parfumul Angel , bazat pe mirosurile copilariei lui Mugler, precum vata de zahar si ciocolata. Rezultatul este pastrat intr-o sticla care reprezinta o stea cu cinci colturi, intinsa si asimetrica , care a necesitat doi ani de munca. Succesul acestei sticle apartine casei de sticla Verreries Brosse, care a reusit sa gaseasca o tehnica artizanala revolutionara care a rezultat intr-o taietura in stea ca un diamant. In plus, are versiuni reincarcabile.
J’adore, de Dior
Sticla, conceputa de designerul de bijuterii Herve van der Straeten, este inspirata de inceputurile marcii si evidentiaza metalul pretios cu forma sa de amfora, care exista deja in codurile casei si cu talia marcata si gulerul lung, era o referinta clara la stilul New Look . Eleganta, purtarea maiestuoasa si silueta stilizata a femeii Dior sunt transfigurate in J'ador e, o sticla cu curbe senzuale, care face ecoul imaginatiei lui John Galliano, in a carui minte femeia si sticla se imbina: „Cu cat gandesc mai mult, cu atat mai mult. Vad o sticla in forma de corp feminin, prin ochii unui artist abstract sau ca o sculptura maura. „Mi se pare cel mai atractiv”, a spus designerul.
Emuland o rochie haute couture, sticla cu amfora celebreaza inspiratia colierelor Masai si Padaung folosite de John Gallian sau in colectii emblematice care evoca Kenya si Birmania. Gatul sticlei, cu linii curbate, este pus in valoare de un colier din stuf auriu , incapit de o minge de cristal. In design, influenta etnica se imbina cu o eleganta franceza perfecta, intruchipata de stilul mamei designerului, Madeleine Dior, care obisnuia sa poarte gulere foarte inalte caracteristice Belle Epoque. De la infiintare, brandul a lansat mai multe editii limitate in colaborare cu Baccarat sau cu sculptorul francez Jean-Michel Othoniel. In 2020 s-a nascut o noua versiune, J'adre Infinissime(in imaginea de sub aceste randuri), in care colierul de aur care inconjoara gatul se elibereaza reinventandu-se.